Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Κρήτης, του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού με άγρια, ρομαντικά τοπία και μια ιστορία χιλιάδων χρόνων

Η πόλη του Ρεθύμνου είναι περιτυλιγμένη από τη θάλασσα με φόντο τη μαγευτική οροσειρά Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη, το ψηλότερο μέρος του όρους Ίδη, των οποίων οι κορυφές είναι καλυμμένες με χιόνι μέχρι αργά την άνοιξη.

 

άλθεια, όταν η μητέρα του Ρέα τον έκρυψε στο σπήλαιο για να τον γλιτώσει από τον Κρόνο τον πατέρα του – το σπήλαιο Γερανίου, το φαράγγι του Κοχάρι, το μοναδικό φαράγγι της Σαμαριάς και τα πανέμορφα γραφικά χωριά όπως το Σπήλι, τον Πλακιά, την Αγία Γαλήνη κ.ά. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης το Ρέθυμνο αποτελέι ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές σε όλο το νησί – αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια, απόμερους όρμους για κολύμπι, μικρά χωριά στα βουνά και πολλά άλλα. Η Κρήτη είναι ένα νησί που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε γούστο και να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

 

Μουσεία- μνημεία Ρεθύμνου


Το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου στεγάζεται σε ένα βενετσιάνικο κτίριο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Έχει ιδρυθεί το 1973 και οι συλλογές του περιλαμβάνουν υφαντά και εργαλεία υφαντικής τέχνης, κεντήματα, δαντέλες, κεραμικά, καλάθια, είδη μεταλλοτεχνίας, νομίσματα, ενδυμασίες, ιστορικά κειμήλια κ.ά.
Υπάρχει ειδική αίθουσα αφιερωμένη στις παραδοσιακές καλλιέργειες και την προετοιμασία του Ρεθυμνιώτικου παραδοσιακού ψωμιού.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου στεγάζεται από 1991 σε κτίριο μπροστά από το φρούριο Φορτέτσα. Περιλαμβάνει σπουδαιότατα ευρήματα: Ειδώλια, κοσμήματα, εργαλεία, αιχμές δοράτων νεολιθικής εποχής από το σπήλαιο Γερανίου και το σπήλαιο Ελένες Αμαρίου, κεραμική, σφραγιδόλιθους, κοσμήματα, λάρνακες, θεές σε λατρευτική στάση από διάφορες ανασκαμμένες περιοχές του νομού. Μικρή αιγυπτιακή συλλογή, ερυθρόμορφα αγγεία, ελληνιστικά και ρωμαϊκά αγάλματα. Επίσης σημαντική συλλογή νομισμάτων διαφόρων εποχών.

 

Η πινακοθήκη Κανακάκι ή αλλιώς το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ρεθύμνου στεγάζεται σε όμορφο εκθεσιακό χώρο σ’ ένα ενετικό κτίριο στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου κάτω από τη Φορτέτζα και το αρχαιολογικό μουσείο και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ρεθυμνιώτη ζωγράφου Λευτέρη Κανακάκι. Εκτίθενται έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, ανάμεσα τους του Γ. Γαΐτη, Ν. Κισσανλή, Χ. Μπότσογλου, Γ. Ψνχοπαίδη και Δ. Μυταρά. Στη Μόνιμη Συλλογή της διαθέτει έργα του Λευτέρη Κανακάκι.

 

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ανήκει στην ενορία του Μητροπολιτικού Ναού του Ρεθύμνου και στεγάζεται ακριβώς απέναντι από την εκκλησία. Περιλαμβάνει ιερά σκεύη και άμφια, καθώς και θρησκευτικά αντικείμενα 180 περίπου χρόνων (1816-1992). Από τα εκθέματα ξεχωρίζει το ιστορικό ρολόι του 1894 που αντικαταστήθηκε πρόσφατα με νέο ηλεκτρονικό. Άλλα εκθέματα είναι μια ανάγλυφη λίθινη πλάκα του 1816, που βρέθηκε στο ναό της Αγίας Βαρβάρας και μια λιθογραφική πλάκα του 1866, που χρησιμοποιήθηκε στην εκτύπωση βεβαιώσεων τελέσεως γάμου, δίσκοι, Ευαγγέλια, σταυροί αγιασμού, αρχιερατικές μήτρες, άμφια και μια μικρή συλλογή ελληνικών, τουρκικών, γαλλικών και αμερικανικών νομισμάτων.

 

Μουσείο Ενάλιας Ζωής λειτουργεί στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου στην οδό Αραμπατζόγλου. Για τους λάτρεις του θαυμαστού θαλάσσιου πλούτου, προσφέρει μια σύντομη περιήγηση στον κόσμο αυτό, με μια ενδιαφέρουσα συλλογή από μαλάκια, σπόγγους, διάφορα είδη ψαριών και εχινόζωα. Οι ιδρυτές του. το ζεύγος Μοσχάκη , το αφιέρωσαν στη μνήμη του παιδιού τους, που το Μάη του 1941 χάθηκε στο σιωπηλό κόσμο του βυθού

 

Παραλίες του Ρεθύμνου

 • Παραλία Ρεθύμνου- οργανωμένη αμμουδερή παραλία 15 χιλιομέτρων
 • Αμμούδι και μικρό Αμμούδι- δύο αμμουδερές παραλίες κοντά στο Δαμνόνι
 • Επισκοπή- 12 χλμ δυτικά του Ρεθύμνου
 • Τριόπετρα- 12 χλμ από το χωριό Ακούμια
 • Γεράνι- 6 χλμ δυτικά του Ρεθύμνου
 • Δαμνόνι- οργανωμένη παραλία
 • Πλατανιάς- 6 χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου
 • Γεωργιούπολη- 25 χλμ από το Ρέθυμνο
 • Μάταλα- περίφημη για τις σπηλιές της
 • Πάνορμος- 20 χλμ από το Ρέθυμνο
 • Γεροπόταμος- 18 χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου
 • Πλακιάς- στη νότια ακτή της Κρήτης
 • Άγιος Παύλος- στα νότια του Ρεθύμνου
 • Ροδάκινο- ουσιαστικά αποτελείται από τρεις παραλίες
 • Μπάλι- 33 χλμ νότια του Ρεθύμνου
 • Σκινάρια- 38 χλμ από το Ρέθυμνο
 • Λιγρές- 45 λεπτά από το Ρέθυμνο και 7 χλμ από το χωριό Κέραμος